02 Januari 2011

DI NEGERI PAPAN TANDA

YA Tuhan ! 2 daripada 4 buah lampu tidak mempunyai tiub. 2 buah lampu yang punya tiub tidak mengeluarkan cahaya meskipun penat jari menekan suis. Sebuah kipas di bahagian tengah hanya tinggal rangka. Bilah-bilah kipas satupun tiada. Dua buah kipas di kiri dan kanan kamar hanya tinggal kesan yang ianya pernah dipatahkan pada suatu ketika dahulu.

Udara berlegar-legar dan mati di dalam kamar. Peluh meluru keluar dari liang roma bagai hujan lebat pada musim tengkujuh. Aku mencari-cari di mana titik pada segala asal kejadian. Sekelip mata, jiran di sebelah mendirikan tembok.

Barangkali ini bukan satu dosa kerana kita teramat selesa dalam belai penghawa dingin dan usap kipas siling yang ligat. Pedulikan pada mereka. Jangan beri muka dan terlalu manjakan mereka. Mereka perlu dididik tahan lasak. Mereka sangat bertuah berbanding kanak-kanak Palestin. Biarkan mereka bermandi peluh. Biarkan mereka meraba-raba mencari sebuku sabun untuk mandi atau buku nota Sejarah untuk mengulangkaji. Kerana mereka bukan zuriat kita. Biarkan . Biarkan mereka bukan zuriat kita. Itu bukan masalah besar. Mari kita tarik selimut untuk tidur lena pada malam ini.

Di negeri Papan Tanda mereka ditempikkan akan makna syukur. Rahsianya mudah .Untuk menjadi orang berjaya kau tak perlu menggeleng.

Tiada ulasan: